Jump to content Jump to navigation

Werkzame bestanddelen Surinaamse kruidenstoombaden *NL*

Onderzoek naar de werkzame stoffen in de meest populaire Surinaamse stoombadkruiden

Supervisie:

Tinde van Andel (Naturalis), Daniela en Dianah Abaisa (GGD Rotterdam)

Contact: tinde.vanandel@naturalis.nl

Studie & level: MSc Biology.

Achtergrond en context: 

Recent onderzoek in Suriname heeft uitgewezen dat vaginale stoombaden erg populair zijn onder Afro-Surinaamse vrouwen. Meer dan tweehonderd planten worden in deze baden gebruikt om de vagina strak en droog te maken en een frisse geur te geven, maar ook om de baarmoeder te reinigen na menstruatie, zwangerschap, miskraam of abortus. Op de markt in Paramaribo, maar ook in Surinaamse winkels in Amsterdam en Rotterdam of via websites zijn deze stoombadkruiden te koop. Ze hebben suggestieve Surinaamse namen, zoals ‘schuurpapier’, ‘afspraak’ of ‘gebroken penis’. Onderzoek in Afrika wijst erop dat het gebruik van strak en droogmakende kruiden het slijmvlies van de vagina beschadigt, wat kan leiden tot wondjes en ontstekingen. De natuurlijke zuurgraad wordt aangetast en de plaatselijke goedaardige bacteriën worden onderdrukt. Dit alles vergroot de kans op besmetting met SOA’s en HIV. 

Er is nog geen farmacologisch onderzoek gedaan naar de precieze werking van Surinaamse stoombadkruiden. Looizuur lijkt een belangrijk bestanddeel van dit soort planten: het heeft een samentrekkend effect, vernauwt kleine bloedvaten en geeft een droog gevoel. Bovendien heeft het een antimicrobiële werking. Het is mogelijk dat stomen met looizuurhoudende bladeren na de bevalling de baarmoeder doet samentrekken en de kans op postnatale bloedingen verkleint. Het gebruik van planten met een antimicrobiële stoffen kan ook schimmelinfecties tegengaan. Het is noodzakelijk dat er een discussie over de voor- en nadelen van genitale stoombaden wordt aangezwengeld binnen de gezondheidszorg, zowel in Nederland als in Suriname. Hiervoor is een overzicht nodig van de mogelijke werkzame stoffen in de meest verkochte Surinaamse stoombadkruiden.

Doel:

Een survey onder Surinaamse kruidenwinkels in Nederland om de top 20 van meest populaire stoombadkruiden op te stellen. Botanische identificatie van deze 20 planten in het herbarium van Naturalis. Literatuuronderzoek naar werkzame stoffen in de farmacologische literatuur. Analyse van werkzame bestanddelen en hun mogelijke positieve / neutrale of negatieve effecten op het menselijk lichaam via stoombaden. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt voor een vervolgstudie in Suriname naar het effect van dit soort kruidenbaden bij veelvuldig gebruik en voor gezondheidsvoorlichtingsprogramma’s.


Benodigde achterrond: Kennis van de Nederlandse taal (ivm interviews in Surinaamse winkels), kennis van tropische plantenfamilies (Plant Families of the Tropics course, Univ. Leiden). 

Literatuur:

Andel, T.R. van et al. 2008. Dry sex in Suriname. Journal of Ethnopharmacology 116 (1): 84-88.

Andel, T.R. van et al. 2008. Wasi ondrosei’: het gebruik van vaginale stoombaden in Suriname. OSO, Tijdschrift voor Surinamistiek 27 (1): 52-71.

Baleta, A. 1998. Concern voiced over ‘dry sex’ practices in South Africa. Lancet 352: 1292.

Alcaide, M.L. et al. 2013. Vaginal cleansing practices in HIV infected Zambian women. AIDS and Behavior17(3), 872-878.